Blogi

Yhdessä maailman kulinaristisista pääkaupungeista, Pariisissa, perustettu Sur les Quais toimittaa Smallstorelle maustettuja sinappeja ja tahnoja, öljyjä sekä mausteseoksia. Vuonna 1999 ranskalainen ruokaintoilija Paul Vautrin kyllästyi etsimään Ranskasta harvinaisempia mausteita ja maustamiseen tarvittavia tahnoja. Hän päätti perustaa oman maustemyymälän. Vuonna 2015 Vautrin törmäsi François Bergéen, ranskalaismieheen, jolla oli samat unelmat kuin hänellä itsellään. Miehet alkoivat pyörittää Sur les Quaisia yhdessä.

Casa Vecchio Mulinon eli ”vanha myllytalon” juuret juontavat vuoteen 1860, jolloin yritys avasi ensimmäisen leipomonsa Pino Torinesessa, Pohjois-Italian Torinossa. Yhä Torinossa, nykyään Carmagnolan kaupungissa toimiva yritys on italialaistenkin keskuudessa suosittu ostospaikka.

Yksinkertaisista raaka-aineista, jauhoista ja vedestä valmistuu perinteisellä Abruzzolaisella menetelmällä Delverden korkealaatuista pastaa. Delverde aloitti pastanvalmistuksen vuonna 1967 Fara San Martinon laaksossa, Italiassa. Tätä 1500 asukkaan perinteistä italialaiskylää kutsutaan ”pastan kodiksi”, ”La casa della Pasta”.

Etelä-ranskalainen Sma Diffusion toimittaa Smallstorelle Arom-tuotemerkillä mm. helppokäyttöisiä mausteseoksia, kauniita kuivakukkia ja ihania haudutejuomia. Sma Diffusion on perustettu Ranskan Provencessa vuonna 2007, joten yrityksenä se on vielä varsin nuori. Ideana on yhdistää design ja ruokatuotteet sekä auttaa ihmisiä tekemään ruoastansa kaunista. Tuotteet valmistetaan vain parhaista aineksista ja inspiraatiota kerätään ympäri maailman.

Smallstoren suosittujen ekstra-neitsytoliiviöljyjen tuottaja on ihana italialainen perheyritys. Viisi sukupolvea sitten Muraglia Savino perustettiin Apuliassa, Italiassa. Jo nuorena miehenä Savino Muraglia Senior rakastui oliiveja pursuaviin jättimäisiin harmaanvihreisiin puihin, joita kasvoi hehtaareittain Andrian alueella, Apuliassa. Kyläläiset sanoivat oliiviöljybisneksen olevan kannattamatonta ja käskivät Savino Muraglia Senioria keksimään tulevaisuudelleen jotain muuta. Kyläläisten puheista huolimatta Muraglia kuitenkin päätti oliiviöljyn olevan hänen tulevaisuutensa.

Laadukas oliiiviöljy käy ihansti leivän dippaamiseen

On rauhallinen sunnuntaiaamu ja piristävä keväinen auringonsäde löytää tiensä keittiön seinälle. Kasaan jauhoista keon pöydälle. Tänään valmistuu pastaa. Mieleeni tulevat Italian kauniit maisemat viinitiloineen ja mammat kärsivällisesti valmistamassa tuoretta pastaa perheilleen. Spagettia, tagliatellea, ravioleja, vain mielikuvitus on rajana. Kuka meistä ei haluaisi viettää sunnuntaitaan näin?

Kilometrien päähän ulottuvat vihertävät riisipellot, korkealle kohoava luostarintorni ja kauniit vanhat kivirakennukset ovat henkeäsalpaava näky. Pohjois-Italian Trinossa, Vercellin maakunnassa sijaitseva maatila, Principato di Lucedio, on lähes 900 vuotta vanha. Alun perin vuonna 1123 paikalle perustettiin luostari ja maanviljelyä harjoitettiin lähinnä vain ruokkimaan luostarin asukkeja. Tila oli 1400-luvulla Italian ensimmäinen riisinviljelijä ja tänä päivänä siellä valmistuu mm.

Kuten tässä on tullut aiemmin hehkutettua, hyvän ruuan kruunaa hyvä seura ja yhdessä tekeminen. Meillä näitä ruokajuhlia on ollut ennenkin mutta nyt päätettiin päästää myös teidät, hyvät ystävät, mukaan näihin kemuihin.

Lauantain menussa oli vähän sitä sun tätä. Mutta kaikki sai alkuunsa siitä, että löysin "Kaikki äitini reseptit"-blogista herkullisen reseptin arabileivästä. Meillä tosin nimeksi muodostui arabialainen leipä (kiitos huonon sisälukutaidon). Tämän ympärille lähdimme siis menua rakentamaan. Tai Salla rakensi, mä autoin teossa ja söin hyvällä ruokahalulla.

lauantain ruokajuhlaa

Ruoan alkuperä on nykypäivänä erittäin ajankohtainen aihe. Globalisoituneessa maailmassa kahvi tulee Etelä-Amerikasta, oliiviöljy Italiasta ja tuoreet hedelmät päiväntasaajan trooppisilta alueilta. Meillä on mahdollisuus saada parhaat tuotteet jokaisesta kiinnostavasta kulttuurista ympäri maailman, kuljetettuna miltei kotiovellemme.

Olemmekin useimmat hyvin kiitollisia saadessamme täällä pohjoisessakin nauttia monipuolisesta raaka-ainevalikoimasta ympäri vuoden.

Pakkohan se oli testata. Paljon ruokablogeissa hehkutettu, internetin suosituin pastaresepti.

Cacio e pepe - juusto ja pippuri. Cacio on Rooman alueen murretta ja tarjoittaa Pecorino romanoa. Pecorinohan on lampaanmaidosta valmistettu juusto joka on hyvin paljon parmesaanin kaltainen, maultaan ehkä hieman voimakkaampi.

cacio e pepe