Blogi

Smallstoren suosittujen ekstra-neitsytoliiviöljyjen tuottaja on ihana italialainen perheyritys. Viisi sukupolvea sitten Muraglia Savino perustettiin Apuliassa, Italiassa. Jo nuorena miehenä Savino Muraglia Senior rakastui oliiveja pursuaviin jättimäisiin harmaanvihreisiin puihin, joita kasvoi hehtaareittain Andrian alueella, Apuliassa. Kyläläiset sanoivat oliiviöljybisneksen olevan kannattamatonta ja käskivät Savino Muraglia Senioria keksimään tulevaisuudelleen jotain muuta. Kyläläisten puheista huolimatta Muraglia kuitenkin päätti oliiviöljyn olevan hänen tulevaisuutensa.

Laadukas oliiiviöljy käy ihansti leivän dippaamiseen

On rauhallinen sunnuntaiaamu ja piristävä keväinen auringonsäde löytää tiensä keittiön seinälle. Kasaan jauhoista keon pöydälle. Tänään valmistuu pastaa. Mieleeni tulevat Italian kauniit maisemat viinitiloineen ja mammat kärsivällisesti valmistamassa tuoretta pastaa perheilleen. Spagettia, tagliatellea, ravioleja, vain mielikuvitus on rajana. Kuka meistä ei haluaisi viettää sunnuntaitaan näin?

Kilometrien päähän ulottuvat vihertävät riisipellot, korkealle kohoava luostarintorni ja kauniit vanhat kivirakennukset ovat henkeäsalpaava näky. Pohjois-Italian Trinossa, Vercellin maakunnassa sijaitseva maatila, Principato di Lucedio, on lähes 900 vuotta vanha. Alun perin vuonna 1123 paikalle perustettiin luostari ja maanviljelyä harjoitettiin lähinnä vain ruokkimaan luostarin asukkeja. Tila oli 1400-luvulla Italian ensimmäinen riisinviljelijä ja tänä päivänä siellä valmistuu mm.

Kuten tässä on tullut aiemmin hehkutettua, hyvän ruuan kruunaa hyvä seura ja yhdessä tekeminen. Meillä näitä ruokajuhlia on ollut ennenkin mutta nyt päätettiin päästää myös teidät, hyvät ystävät, mukaan näihin kemuihin.

Lauantain menussa oli vähän sitä sun tätä. Mutta kaikki sai alkuunsa siitä, että löysin "Kaikki äitini reseptit"-blogista herkullisen reseptin arabileivästä. Meillä tosin nimeksi muodostui arabialainen leipä (kiitos huonon sisälukutaidon). Tämän ympärille lähdimme siis menua rakentamaan. Tai Salla rakensi, mä autoin teossa ja söin hyvällä ruokahalulla.

lauantain ruokajuhlaa

Ruoan alkuperä on nykypäivänä erittäin ajankohtainen aihe. Globalisoituneessa maailmassa kahvi tulee Etelä-Amerikasta, oliiviöljy Italiasta ja tuoreet hedelmät päiväntasaajan trooppisilta alueilta. Meillä on mahdollisuus saada parhaat tuotteet jokaisesta kiinnostavasta kulttuurista ympäri maailman, kuljetettuna miltei kotiovellemme.

Olemmekin useimmat hyvin kiitollisia saadessamme täällä pohjoisessakin nauttia monipuolisesta raaka-ainevalikoimasta ympäri vuoden.

Pakkohan se oli testata. Paljon ruokablogeissa hehkutettu, internetin suosituin pastaresepti.

Cacio e pepe - juusto ja pippuri. Cacio on Rooman alueen murretta ja tarjoittaa Pecorino romanoa. Pecorinohan on lampaanmaidosta valmistettu juusto joka on hyvin paljon parmesaanin kaltainen, maultaan ehkä hieman voimakkaampi.

cacio e pepe

Roskaruoka voi olla myös hyvää ja tervellistä. Silloin kun se on itse tehty. Ja itse tehty ruoka voi olla myös helppoa :)

Hyvä esimerkki tästä ovat pitaleivät. Helppoa, hyvää, terveellistä ja monipuolista. Mukavaa viikonloppupuuhaa vaikka kaveriporukalla.
Täytteeksi voi laittaa juuri sitä mistä itse pidät.

Sallan pitaleivän välistä löytyi karitsaa ja Marilla oli kreikkalaisia lihapullia. Molemmilla oli kastikkeina tsatsikia sekä Smallstoren soosia. Lisukkeina paljon väriä.

Mitä jos huomenna onkin pizzaperjantain tilalla pitaperjantai?

Ei varmasti ole jäänyt epäselväksi, mutta me molemmat olemme siis kovia Italia-faneja. Ei ainoastaan hyvien ja laadukkaiden raaka-aineiden takia, vaan myös koko kulttuurin osalta. Ja tietenkin kauniin luonnon suhteen.

Meitä viehettää italialaisessa kulttuurissa myös yhdessä syöminen. Ja se rentous miten asia hoidetaan. Hienot, suomalaisellaa tyylillä järjestetyt illalliset on kivoja, mutta usein paras tunnelma on kuitenkin sponttaaneissa ruokailuissa.

Vietetäänkö teillä pizzaperjantaita? Meillä vietetään. Säännöllisen epäsäännöllisesti kylläkin.
Mutta, ne ovat kyllä viime aikoina olleet huomattavasti maukkaampia. Muutos tapahtui silloin kun Smallstoren valikoimiin tuli Italiasta "00"- jauhot.

Mukavaa laskiaistiistaita!

Taas on kulunut tovi kun ollaan viimeeksi päivittetty blogia. Me olemme molemmat hieman huonoja tässä vinkkien jaossa. Vaikka innokkaina kokeilemme erilaisia reseptejä ja erityisesti juttuja omasta tuotevalikoimastamme, niin unohdamme tekovaiheessa ottaa joko kuvat tai kirjata ylös mitä sinne soppaan on tullut tyrkättyä. Aloitamme aina innokkaina tekemään seuraavaa postausta mutta sitten siinä vaiheessa kun soppa on syöty niin huomaa taas että eipä tullut tästä herkusta juttua muille jaettavaksi.